Aktuality‎ > ‎

STARÁ NOVÁ SPORTOVNÍ HALA V NEZAMYSLICÍCH

přidáno: 26. 1. 2012 14:08, autor: Stanislav Hradilík
    V Nezamyslicích mají nové sportovní a relaxační centrum postavené za peníze z evropských dotací. Když jsme tam byli přizváni na turnaj v halové kopané starších žáků, těšili jsme se na komfortní prostředí a skvělé sportovní zážitky. Ale jak jsme se mýlili (tedy co se toho prostředí týká). Tak nešikovně řešený nový sportovní stánek hned tak k vidění není. 

    Obrovská vstupní hala s polstrovanými pohovkami a šatnou jak pro Národní divadlo i prostorný bufet s dlouhým barovým pultem ostře kontrastují se žalostnou parodií na divácké tribuny a řešení zázemí pro sportovceČtyřstupňové úzké a nepohodlné lavičky na nichž Vás za chvíli bolí záda i jejich pokračování, jsou zároveň tribunami i střídačkami, což zaručuje neobyčejně úzký kontakt mezi diváky a hráči či trenéry. Velký volný a nepřístupný prostor pod lavičkami je pak ideálním místem, pro cokoliv, co vám upadne, případně pro míč ve chvílích, kdy některé z mužstev potřebuje šetřit čas. Na tyto tribuny jsou však diváci (!) vpuštěni pouze v čisté sportovní obuvi nebo v návlecích, kterých je ovšem u vchodu k dispozici cca 10 párů a většina se jich roztrhne hned, když je navlékáte. Hrací plocha haly je nezvykle malá (délka 36 m) a je doslova od zdi ke zdi (žádný prostor ani za brankami ani podél postranních čar). Všestrannost a univerzálnost sportoviště však má zřejmě dokazovat neuvěřitelná změť různobarevných čar na podlaze haly, z nichž nejkomičtěji působí tři barevné středové kruhy v nepatrných vzdálenostech od sebe. 

    Pokud se chtějí hráči dostat ze šaten na střídačky či k bufetu, musejí nutně přejít přes hrací plochu (doporučovanou alternativou bylo opustit v trenkách a tričku budovu haly a přejít po chodníku vedle hlavní cesty ke vchodu pro diváky). A tak jsme byli svědky toho, že i v průběhu semifinále nehrající mužstva korzovala ze šaten ke střídačkám buď podél zdi a pak před očima brankáře nebo přebíhala dokonce přímo středem hrací plochy. Rovněž hráči posedávající kolem postranních čar (protože na tribunách již nebylo místo) ke klidné atmosféře  moc nepřidávali. V hale sice nejsou okna chráněná mřížemi nebo sítěmi (zřejmě speciální tvrzená skla), ale ostré hrany ocelové konstrukce na basketbalové koše těsně nad brankami si přímo říkaly o to, aby na nich končily svou životnost fotbalové míče. V zázemí je sice několik speciálních toalet pro tělesně postižené, ale velikost šaten a jejich sdílení vyvolalo malou vzpouru. Jeseničtí si nekompromisním přístupem vybojovali VIP prostory nad bufetem a nás méně průbojnější jen bolelo za krkem, jak jsme nad tím kroutili hlavou. 

    Co říci závěrem ? Zůstává zklamání a trpké pousmání nad tím, jak se také dají využít dotace z EU pro nová sportoviště  ...
Comments